Digitalna makro fotografija

Digitalna fotografija pruža niz pogodnosti prilikom makro fotografiranja

Ljubitelji makro fotografije zasigurno su došli na svoje pojavom digitalne fotografije. Ona pruža niz pogodnosti prilikom makro fotografiranja. Zbog manje veličine digitalnog osjetila povećano je polje dubinske oštrine, a kako su objektivi kratkih žarišnih duljina moguće je prići blizu objektu snimanja, pa nisu potrebne specijalno duge izvlake objektiva. Sve ovo vrijedi za kompaktne digitalce, oni s većim senzorom već polako gube te prednosti, no još su uvijek bolji izbor od aparata s osjetilom veličine 35 mm filma.

Snimljeno s objektivom 14-54 © Fot-o-grafitiNegdje u ugodnoj sredini smjestio se Olympusov sustav 4/3. Kod njega sve direktno iskazane vrijednosti treba množiti s 2 jer je dijagonala čipa duplo manja od dijagonale 35 mm filma. Tako je objektiv 50 mm Macro ekvivalentan 100 mm Macro objektivu, njegova dubinska oštrina ipak je veća za ekvivalent dva otvora zaslona, a povećanje iskazano u tablici podataka također treba množiti s 2 kako bi se dobile vrijednosti koje možemo uspoređivati s formatom 135. Pitanje na koje ovdje pokušavamo odgovoriti glasi: isplati li se ulagati u set za makro fotografiju kod sustava 4/3.

Snimljeno s objektivom 50mm Macro © Fot-o-grafiti Pogledajmo objektiv namijenjen makro fotografiji, ZUIKO DIGITAL ED50mm f2.0 Macro. Iako je njegova stvarna žarišnu duljina 50 mm, vidni mu je kut zbog manjeg osjetila ekvivalentan objektivu od 100 mm kod formata 35 mm. Njegova dubinska oštrina kod otvora zaslona f/8 ekvivalentna je dubinskoj oštrini kod otvora zaslona f/16 opet kod formata 35 na koji se stalno pozivamo, a ekvivalentno povećanje je 1:1,04. Ukoliko se odlučimo za dodatak EX-25, a to su makro prsteni za E-sustav koji objektiv udaljuju od kućišta za 25 mm, ekvivalentno je povećanje čak 1:1,96, praktično 1:2.

Snimljeno s objektivom 50mm Macro + EX-25 prstenovima © Fot-o-grafitiKako to izgleda, odnosno koji su to odnosi možemo vidjeti na fotografijama komarca. Prva je fotografija snimljena objektivom 14-54 pri žarišnoj duljini od 54 mm i maksimalnom povećanju. Druga je snimljena makro objektivom, a treća makro objektivom u kombinaciji s makro prstenovima. Fotografije su smanjene tako da odnosi ostanu isti, veću sliku možete vidjeti ako kliknete na ove male. I kod većih su slika zadržani ispravni odnosi povećanja. Iz fotografija možete jednostavno izvesti zaključak koliko se povećanje može dobiti ovom kombinacijom. Mišljenja smo da je ona izuzetno kvalitetna i vrlo pogodna za sve koji se bave makro fotografijom.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 08.09.2006.